Pollen….. Tissues, druppels, apotheek, voeding??

Gepubliceerd op 19 juni 2019 om 15:49

De zon begint te schijnen, buiten wordt alles groen, heerlijk vind ik dat. Maar mensen met een pollenallergie vinden dit wat minder fijn. Voor hen begint de tijd weer met tissues, neusdruppels en andere middeltjes. We gaan ervoor naar de huisarts, de apotheek, de drogist en zelfs de fysiotherapeut. Maar heb je wel eens aan de diëtist gedacht?

Hooikoorts, wat is dat?

Mensen met hooikoorts hebben een allergische reactie op stuifmeelkorrels, bomen, grassen, kruiden of zelfs kamerplanten. Lees hier meer over allergieën. 

Kruisreacties

Soms komt het voor dat men een pollenallergie heeft en ook niet tegen bepaalde andere voedingsmiddelen kan (bijvoorbeeld bepaalde soorten fruit, groenten, noten). Pollen en voeding bevatten eiwitten, waarbij sommige veel op elkaar lijken. Hierdoor kan ons immuunsysteem niet altijd een onderscheid maken tussen deze eiwitten. Hierdoor kunnen de klachten bij een pollenallergie hetzelfde zijn als bij bepaalde soorten voedingsmiddelen. De meest voorkomende klachten die we hierbij zien zijn: jeuk, irritatie, zwellingen rond de mond of keelholte.

Pollen en voeding

Uit onderzoek blijkt dat we 70% van de voedselallergieën in verband kunnen brengen met pollen. Het tintelen van de keel, neus en ogen komt het meest voor.

Er zijn diverse voedingsmiddelen die een reactie kunnen veroorzaken wanneer je een pollenallergie hebt. Dit zijn onder andere; rauwe appel – kers – selderij – rauwe aardappel – aubergine – paprika – snijbiet – tomaat – meloen – sinaasappel – watermeloen – tarwe – boekweit – pinda – chilipeper.

Maar zo zijn er nog veel meer.

Rauw of verwarmd?

De meeste kruisreacties komen voor bij rauwe noten, rauwe groente of fruit. Wanneer we deze producten koken/stomen/verhitten zien we geen klachten. Dit komt doordat de eiwitstructuur dan veranderd is. Zo zien we dat men klachten krijgt na het eten van een appel, maar niet na het eten van een appelflap. Zo kan het ook voorkomen dat je klachten krijgt na het schillen van aardappels, maar niet na het eten van (gekookte/gebakken) aardappels. Eén voordeel; iemand anders mag de aardappelen schillen 😉.

Heb jij zelf allergieën? Mogelijk zijn er dan ook kruisreacties met je voeding. Maak een afspraak en dan gaan we samen op onderzoek uit. Dit maakt het makkelijker om je klachten te verminderen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.